Odwrócona osmoza i inne informacje - FAQ
Tradycyjne filtry do wody powstają zazwyczaj na bazie materiałów takich jak siatki papierowe, ziemia okrzemkowa, piasek czy węgiel.
W przypadku systemów, wykorzystujących działanie odwróconej osmozy (tzw. RO) głównym, elementem jest membrana, gdzie zastosowano półprzepuszczalną błonę zatrzymującą mikroskopijne cząsteczki zanieczyszczeń rozpuszczonych w cieczy.
Poprzez zrolowaną membranę są w stanie przedostać się wyłącznie molekuły H2O, zaś woda zawierająca skoncentrowane zanieczyszczenia zostaje odprowadzona z systemu.
Technologia wykorzystana w takich filtrach do wody znana była od wielu dziesięcioleci, jednak dopiero w 1962 roku została wykorzystana do szerszego użytku.
Zbiegło się to w czasie z wybudowaniem w Stanach Zjednoczonych zakładów produkujących dziennie 3000 litrów wody osmotycznej dla celów wojskowych.
Od tej chwili zaczęły powstawać przedsiębiorstwa, które wykorzystywały i doskonaliły metodę odwróconej osmozy do uzdatniania wody do picia.
W tamtych czasach Armia Stanów Zjednoczonych była jednym z największych odbiorców, o czym świadczy fakt, iż zakupiła ponad 8000 membran na potrzeby operacji "Pustynna Burza" .
W obszarze Bliskiego Wschodu metoda ta była wykorzystywana do pozyskiwania słodkiej wody na terenach pustynnych i nadmorskich pozbawionych naturalnych źródeł czystej cieczy.
W swoim pierwotnym założeniu ten system uzdatniania został skonstruowany dla Marynarki Wojennej USA, aby uzyskać zdatne do picia płyny z wody morskiej, co było doskonałym pomysłem ze względu na jego niezawodność w "walce" z solą.
Technika odwróconej osmozy nadaje się idealnie dla osób, które mają problemy z wysokim ciśnieniem i są zobowiązane do przestrzegania diety o niskiej zawartości soli.
Membrana, którą posiadają filtry, skutecznie eliminuje wszystkie mikroorganizmy występujące w wodzie, nadając jej sterylną czystość. Jest to zasługą specjalnej konstrukcji błony, która posiada otwory nieproporcjonalnie mniejsze od bakterii i wirusów.
Ten system filtrowania usuwa z h2o niewidoczne zanieczyszczenia, które negatywnie wpływają na smak oraz zapach napojów. Sterylna ciecz wzmacnia znacząco walory smakowe i zapachowe soków, kawy, herbaty, przetworów z owoców i warzyw.
Elementami, które należy najczęściej wymieniać (co sześć miesięcy) są wkłady wstępne, czyli dwa wkłady sedymentacyjne oraz wkład węglowy.
Zalecane jest także dokonanie wymiany (przynajmniej raz-dwa razy w roku) końcowego filtra węglowego in-line oraz mineralizatora. Stosują się do tych wytycznych zapewnione jest dobre funkcjonowanie membrany osmotycznej przez okres 3-5 lat.
W celu sprawdzenia, czy membrana nie uległa uszkodzeniu należy przy każdym serwisie sprawdzić jej funkcjonowanie przy pomocy testera TDS.
Jest nie tylko bezpieczna, ale wręcz wskazana dla dzieci. Wodę można wykorzystywać do przyrządzania pokarmów, a także przygotowywania kąpieli dla niemowląt i dzieci, których skóra ? atopowa bądź wrażliwa na chlor, chemikalia i sole wapnia występujące w cieczy wodociągowej - może zostać narażona na podrażnienia i uczulenia.
Higiena osobista - zanieczyszczona woda z dużą ilością
chloru może być przyczyną wielu problemów z cerą, powodować uczulenia
nawet u osób, które nie były wcześniej alergikami. Sterylne h2o
umożliwia zachowanie naturalnej bariery ochronnej skóry, a tym samym
niweluje potrzebę częstego używania kosztownych kremów i kosmetyków.
Zdrowie - spożywanie czystych płynów w dużych ilościach
jest zalecane przez lekarzy. Pozwala zachować zdrowie i siły witalne
oraz oczyszcza organizm z toksyn. W przypadku osób ze skłonnościami do
tworzenia się kamieni w nerkach i woreczku żółciowym filtry do wody są
wskazane szczególnie, a wręcz konieczne. Ciecz osmotyczną poleca się
także wszystkim, którzy mają problemy z systemem odpornościowym.
Gospodarstwo domowe - płyn pozyskiwany z RO doskonale
nadaje się do urządzeń domowych np.: ekspresów do kawy, czajników,
żelazek z nawilżaczem, itp. Pozwala chronić cenny sprzęt AGD przed
osadzaniem się kamienia.
Cenne minerały są jednym z podstawowych elementów zdrowego odżywiania i właściwej diety. Nie zostały jeszcze przeprowadzone szczegółowe badanie, które ustaliłyby ilość minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Próbą wyjaśnienia tej sytuacji jest określenie ilości minerałów znajdujących się w żywności oraz ich stopień przyswajania - Polecana Dzienna Dawka (RDA).
Wskaźnik ten jednak nie określa ilości minerałów występujących w wodzie. Ciągle jeszcze istnieje wiele pytań, na które nie znamy odpowiedzi, jak:
Czy możemy pobierać z niej minerały? Czy one są w formie przyswajalnej dla organizmu? Jakie minerały w niej występują i w jakich ilościach?
Właściwy poziom minerałów jest konieczny do utrzymania równowagi chemicznej organizmu. Wg opinii James F. Balch, M. D. CYc Phyllis. Balch. C. N. C. zawartej w Zasadach prawidłowego żywienia, "każda żyjąca komórka na tej planecie zależy od minerałów dla właściwej funkcji i budowy."
Minerały, podobnie jak witaminy i substancje odżywcze, pozwalają na wykonywanie wielu funkcji w prawidłowy sposób, przykładowo: Wapń, który występuje w produktach mlecznych, zielonych liściach roślin (warzywa), przyczynia się do zapienienia prawidłowej budowy zębów i układu kostnego, obniża też poziom cholesterolu i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.
W świetle opinii wyżej cytowanych autorów, jony wapnia, skuteczniej wchłaniają się w małych dawkach dostarczanych np. w ciągu całego dnia w stosunku do jednorazowej dużej dawki.
Jeżeli powyższe wnioski są prawdziwe, to uzdatnianie wody może okazać się bardzo korzystne, ponieważ sterylna ciecz, spożywana przez cały dzień, powinna stanowić dobre źródło wapnia dla organizmu.
Minerały mogą występować w formie organicznej i nieorganicznej. Te, które pochodzą z roślin (owoce i warzywa) nazywane są organicznymi są łatwo przyswajalne przez organizm. Dla zachowania właściwych proporcji w diecie, warto spożywać wartościowe pieczywo, które zawiera wiele organicznych związków, takich jak: białka, cukry, węglowodany, skrobia, tłuszcze, włókna roślinne, minerały, pierwiastki śladowe, witaminy, sole organiczne.
Piorunujące wyniki badań, przeprowadzone przez Paula C. Bragg N. D., Ph. D. & Patricia Bragg N. D., Ph. D. dowiodły, że "nieorganiczne chemikalia takie jak chlor, glin, fluorek sodu nie mogą być przyswojone przez organizmy żyjące."
To niezwykle istotne odkrycie, z punktu widzenia naszej fizjonomii, ponieważ chemia naszego ciała oparta jest na 19 organicznych minerałach. Muszą być dostarczane z żyjącego źródła albo z takiego, które kiedyś było żywe.
Tylko rośliny mają zdolności przyswajania nieorganicznych minerałów z ziemi i przekształcania ich w użyteczne organiczne substancje, które następnie zostają przyswajane przez nasze organizmy. Odwrócona osmoza oczyszcza wodę z chemikaliów.
Według uznanego badacza (P.C. Bragg) organizm człowieka potrzebuje związku wodoru i tlenu jako naturalnego rozpuszczalnika dla jego wewnętrznej chemii.
Nawet źródlana woda zawsze zawiera ślady nieorganicznych minerałów, a niekiedy nawet toksyczne zanieczyszczenia. Badacz dowodzi: "h2o zawiera najwięcej form nieorganicznych chemikaliów, które rozpoczynają przedwczesny proces starzenia się człowieka i zwierząt".
Podobnego zdania są inni badacze, jak dr Allen Banik, którzy twierdzą, że spożywanie nieorganicznych minerałów w ciągu całego życia może przyczynić się do powstania poważnych stanów chorobowych, jak artretyzm.
To wynik odkładania się szkodliwych osadów w ludzkim organizmie. Z tych względów zaleca się stosowanie destylowanej wody nie tylko przez ludzi, ale także w trosce o sprzęt AGD.
Spektrofotograficzne badania laboratoryjne - prowadzone na potrzeby miasta St. Paul ? zaprezentowały w wyraźny sposób ilość wody, którą powinno się spożyć, aby przyswoić wymaganą dawkę (RDA) minerałów. Wynik to:
- 169 szklanek - aby pokryć dzienne zapotrzebowanie (RDA) na wapń,
- 338 176 szklanek, aby pokryć zużycie dziennie (RDA) fosforu.
Wyniki badań dowodzą, że h2o jako żywotne źródło minerałów nie jest w stanie zaspokoić samodzielnie zapotrzebowania człowieka na minerały. Jednak przy wsparciu odpowiedniej żywności oraz witamin zapewnia najlepsze źródło minerałów koniecznych do optymalnego odżywiania.
Odwrócona osmoza i proces destylacji będą faktycznie eliminowały wszystkie środki zanieczyszczające z cieczy. Dlaczego więc nie wprowadzić do oczyszczonej cieczy tego, co chcemy?
Dzięki temu wszystko, co znajduje się w płynie mogłoby być ściśle kontrolowane. Eksperci ostrzegają przed takimi działaniami. Ryzyko dostania się do organizmu szkodliwych substancji przewyższa znacznie korzyści, wynikające z przyswojenia minerałów rozpuszczonych w h2o.
James i Phyllis Balch podają, że raz spożyta woda destylowana ługuje nieorganiczne minerały odpadowe komórek organizmu.