Zmiękczacze do wody

Twardość cieczy jest wynikiem rozpuszczonych w niej soli wapnia, magnezu i metali wielowartościowych, które w nadmiernych ilościach stają się szkodliwe dla organizmu człowieka.

Może się ona również przyczynić do powstawania groźnych usterek w urządzeniach elektrycznych, między innymi w nawilżaczach czy żelazkach. Doskonałym rozwiązaniem pozwalającym na wyeliminowanie problemu są specjalistyczne zmiękczacze do wody.

Twarda h2o to w przeważającej mierze zjawisko negatywne, gdyż odpowiada za:

  • powstawanie kamienia w przewodach ciepłej cieczy, grzałkach i innych urządzeniach grzewczych,
  • nieekonomiczne pranie oraz zmywanie naczyń ze względu na trudną zwilżalność wszelkich powierzchni,
  • charakterystyczny posmak i nieestetyczny kolor, powodując spadek intensywności zapachu gotowanych potraw.

Rozróżnia się cztery podstawowe techniki uzyskania czystości cieczy:

  • destylacja
  • metody termiczne
  • metody chemiczne
  • metody fizykochemiczne

Dzięki zastosowaniu zmiękczaczy do wody realizują się procesy, które prowadzą do całkowitego lub częściowego usunięcia z cieczy rozpuszczalnych soli i metali.

Strona do poprawnego działania wymaga użycia ciasteczek (cookies). Jeżeli zgadzasz się z naszą Polityką prywatności i zgadzasz się na używanie ciasteczek kliknij przycisk.

Zgadzam się